Bed verschonen/opmaken

Bed verschonen/opmaken, hoe doe ik het juist?

Schoonmaaktechniek

Schud het kussen op in staande houding of knielend op een knielmatje bij het bed. Breng vervolgens het hoeslaken aan. Breng eerst het hoeslaken aan in de verste hoeken van het bed door met één of twee knieën vlakbij deze hoek te steunen. Zorg er wel voor dat het optillen van het matras hierdoor niet teveel kracht kost.

Om het dekbed in het dekbedovertrek te stoppen is het belangrijk om daarbij een goede houding aan te nemen. Het is daarbij handig als u op het knielmatje voor het bed knielt. Als u het dekbedovertrek al neerlegt zoals het op het bed moet komen te liggen, voorkomt u verder geworstel met het dekbed. Als u wat verder moet reiken om de deken in het dekbedovertrek te stoppen, dan schuift u met het knielmatje op naar deze plaats. Zo voorkomt u dat u met een scheve rug gaat werken.

Om het dekbed met overtrek in te stoppen moet de matras weer een stukje geheven worden. Het is daaarbij handig als u eerst de deken met overtrek instopt in de buurt van de uiterste hoek van het matras en daar op één of twee knieën gaat zitten, terwijl u het matras een stukje naar u toe trekt. Hoe dichter u bij de hoek van het matras zit, hoe moeilijker u het matras omhoog krijgt.

Arbo-tips

Werktactiek

  • Zorg ervoor dat het bed goed in de ruimte staat opgesteld zodat u voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Werktechniek

  • Gebruik een knielmatje of kussen als u op uw knieën gaat zitten.
  • Houd de regels voor het handhaven van een goede houding in de gaten.

Foto’s bed verschonen/opmaken